dijous, 10 de març del 2011

PROJECTE EDUCAT 1x1

A partir del visionat del reportatge sobre el projecte EDUCAT 1x1 analitzeu els elements que intervenen a l’hora d’utilitzar les TIC en l’entorn escolar. A mode de guia per a l’anàlisi cal que us centreu en els següents apartat:

- Infraestructures:

Calen ordinadors personals enlloc de aules d’informàtica, wifi, pissarra digital

- Recursos

·    Moodle (àgora): Els mestres pengen la informació i les activitats que han de fer els alumnes. A més a més, els exercicis que els nens fan s’envien al professor directament i tothom pot veure qui els ha fet i qui no. Això motivarà als alumnes a fer-los. També dins del mateix moodle hi ha un fòrum on els alumnes poden exposar els seus dubtes. Si un altre té el mateix problema no cal que torni a formular la pregunta, només cal mirar l’explicació donada.
·    Llibres digitals:La informació es troba més fàcil i ràpidament La informació queda més recollida i esquematitzada enfocant els temes a partir d’un projecte. A més des d’un índex es pot accedir a la informació de manera ràpida i eficaç.

·    Blogs.

·    Vídeos interactius.

- Metodologies (dinàmiques de treball, elements a tenir en compte)

L’objectiu de la classe és el mateix que abans, només canvia la metodologia.

·   S’ha de moderar l’ús de l’ordinador dins l’aula. Hi ha períodes on el professor explica i altres on són els nens els que aprenen amb l’ordinador.

·    Exemples de diferents dinàmiques de treball que hem vist en el vídeo són: L’ús de la web cam a la matèria de castellà perquè ells mateixos després es puguin observar i adonar-se dels seus errors. També és molt útil a l’hora de fer treballs en grup.

Altres aspectes a tenir en compte :

 - Quin és el rol del docent? La introducció de les TIC modifica la relació professor-alumne?

·   Cal que els alumnes se sentin responsables de construir el seu aprenentatge.  Cada vegada els mestres som més orientadors que fonts d’informació. Encara que s’han de donar algunes pautes als alumnes.

·   El professorat ha de tenir una ment oberta a nous canvis, ha de ser innovador, informat, facilitador i adaptar-se a les novetats.


·   La idea del professor a davant ara ha canviat. El professor està a darrera i passeja.


> La relació entre el professorat i l’alumne no hauria de canviar. Cal només precisar que com ja hem dit, el professor és ara un orientador.

- Quin és el rol de l’alumne?

·   Els estudiants que es distreuen amb l’ordinador també es distreien sense ell. La diferència d’ara és que els problemàtics es calmen i distreuen amb l’ordinador i no molesten als altres.

·   A l’alumne en un principi li costa adaptar-se, però després els hi és molt més fàcil treballar amb ordinadors que sense ells.

·   Els alumnes tracten amb més respecte els ordinadors que els llibres de text.

- Formació del professorat.

Aquest projecte ha creat una dinàmica de treball en equip. A través del centre s’ensenyen uns als altres. Això s’anomena formació del centre i es fa a partir de l’intercanvi d’experiències amb altres professors. D’aquesta manera s’afavoreix la cooperació entre el personal docent.

- Quines competències es pretén que l’alumne adquireixi mitjançant l’ús de les TIC?

Ser més competent, independent i autònom. Aquest projecte pretén encaminar als alumnes pel seu futur en el qual els ordinadors i les noves tecnologies hi juguen un paper essencial.

- Crítiques que ha tingut la implantació del projecte EDUCAT 1x1

 A l’inici les famílies estaven una mica a l’expectativa, ara, vistos els resultats sembla que en tenen una valoració més positiva. En el video només s’esmenta aquesta crítica.

A partir de l’anàlisi dels elements esmentats, valoreu el projecte. Considereu que la iniciativa EDUCAT 1x1 pot contribuir a la reducció del fracàs escolar? Quins són els elements imprescindibles per a què el projecte tingui èxit?

·    En el vídeo venen el projecte molt bé, però a la realitat creiem que no és així. Sí, realment totes aquestes avantatges que diuen hi són, però ometen alguns dels desavantatges. Com per exemple la distracció. Creiem que l’ordinador presenta més elements que poden provocar  distraccions.

·    Per resoldre el fracàs escolar seria més convenient invertir en més personal docent per tal de tenir una ràtio alumne – professor més reduïda.

·    També s’ha de tenir en compte que l’ordinador és una eina de treball cara i si els nens el perden o els hi roben; això pot aportar problemes.

·    Fins a quin punt estar tantes hores davant l’ordinador pot ser perjudicial per la vista?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada